Музей М.І.Жужоми


Минають роки, плинуть дні. Час віддаляє нас від подій і людей Великої Вітчизняної війни. Але і зараз ім’я Героя Радянського Союзу, США та Югославії, почесного громадянина міста Глухова Миколи Івановича Жужоми відомо багатьом глухівчанам. Скільки б років не відводило у вічність, але людство завжди буде берегти  пам`ять про тих людей, які вибороли для нас, часто ціною свого життя, мирне існування. Засновник музею Шилов Б.П. та М.І. Жужома У  церемонії відкриття музею брали участь: рідні М.І.Жужоми, ветерани Великої Вітчизняної війни, люди, які знали М.І.Жужому. Доньки  Миколи Івановича подякували організаторам музею за те, що  зберігаємо пам`ять про їх батька. В музеї виставлені особисті речі М.І.Жужоми, документи, фотографії, газети, карта бойового шляху дивізії, в якій воював М.І.Жужоми; залишки військового приладдя, капсули з землею з міст-героїв СРСР.  Музей неодноразово брав участь у міських та обласних конкурсах. Протягом останніх 4-х років наш музей брав участь у обласному конкурсі „ Свята спадщина” і виборов призові місця. Музей отримав І місце в міському конкурсі на кращу музейнгу експозицію.  Унікальні експонати, документальні фотографії, військові реліквії, скульптурний портрет М.І.Жужоми, книги про нього, особисті речі М.І.Жужоми допомагають глибше сприймати матеріал.

Центром військово-патріотичного виховання учнів Глухівської загальноосвітньої школи-інтернату є шкільний музей М.І Жужоми.

Відгриміли залпи Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. Час завжди невпинно наближає нас до величної дати – Дня Перемоги радянського народу над фашизмом. Все менше залишається живих свідків, з чиїх уст ми дізнаємося про страшні події часів Другої Світової війни. Але пам’ять про подвиг, який здійснили ці люди, живе в наших серцях. На території міста Глухова та Глухівського району гордо височать у небо 124 пам’ятники та монументи героям, які віддали своє життя за свободу і незалежність нашої Батьківщини. Серед них і могила відомої та шанованої людини м. Глухова – Миколи Івановича Жужоми. Вивчати життєвий шлях героїв, дізнаватися про маловідомі факти періоду історії війни, зустрічатися з потомками полеглих, повертати із забуття імена героїв – це наш священний обов’язок. Це наша шана їм за те, що ми живемо під мирним небом, навчаємося, реалізуємо себе як особистості, доносимо до сучасників об’єктивну історичну правду.

На наш погляд, учні школи повинні виховуватися на прикладі з життя реальних людей, знати своїх героїв, навіть якщо їх і не представляли до урядових нагород. Настали часи переоцінки духовних цінностей, все більшого зацікавлення викликає все, що пов’язане із суворими і грізними роками, людьми, які наближали День Перемоги.

У 1982 році на прохання педагогічного колективу нашої школи Рада Міністрів Української РСР своєю постановою присвоїла ім’я Миколи Івановича Жужоми Глухівській загальноосвітній школі-інтернату. А 8 травня 1984 року зусиллями директора школи Шилова Бориса Пилиповича та педагогічного колективу було відкрито музей М.І.Жужоми, який став центром військово-патріотичного виховання учнівської молоді.

В музеї виставлені особисті речі М.І.Жужоми, документи, фотографії, газети, карта бойового шляху дивізії, в якій воював М.І.Жужома; залишки військового приладдя, капсули з землею з міст-героїв СРСР.

Унікальні експонати, документальні фотографії, книги про героя, військові реліквії допомагають глибше сприйняти матеріал.

     Для функціонування шкільного музею в системі музеїв м.Глухова музей М.І.Жужоми має відповідну  документацію: накази, довідки, дозволи, інвентаризаційну книгу обліку експонатів, книгу відгуків, книгу реєстрації заходів, що проходять у музеї. Плануванням роботи та її реалізацією займається Рада музею до якої входять: голова Ради музею, голова різновікового пошукового загону

 «Патріот», голова центру «Турботи та милосердя» учнівського самоврядування школи.

Виховну, пошукову, краєзнавчу, дослідницьку роботу, яка здійснюється при консультаційній допомозі педагогів – радників нашої школи: вчителя історії – Давиденко Н.О., вчителя географії – Ащеулової І.П., вчителя інформатики – Шликова С.М., а також вихователів та класних керівників, проводить музейна група «Пам′ять» до складу якої входять учні  8 – 11 класів.

Двері музею завжди відкриті для відвідувачів.

Зараз вже зовсім мало залишилось ветеранів Великої Вітчизняної війни та праці, які особисто знали М.І.Жужому, працювали поряд із ним. На зустрічі з учнями до школи завжди радо приходять Загороднюк Є.А., Москаленко В.А. Це люди, які працювали поряд із М.І.Жужомою. Їх розповіді дають більш повне уявлення про Героя – велику людину, яким був М.І.Жужома, і в той же час характеризують його як скромного, порядного громадянина.

У шкільній бібліотеці Радою музею організовуються «волонтерські посиденьки», на яких учні разом з ветеранами розглядають унікальні фотографії воєнного і післявоєнного часів, спілкуються, консультуються з питань пошукової роботи.

У нашій школі часто бувають гості. Всіх їх цікавить музей М.І.Жужоми. Серед почесних гостей, які відвідали музей були: Народний депутат України Андрій Леонідович Деркач, Владика Роман, онук М.І.Жужоми О.Курган з родиною,  директори шкіл Хорольського району Полтавської області, голова міської Ради ветеранів В.І.Горянін, група журналістів обласного телеканалу «Академ-ТV», учасники « Маршу миру» з м. Курська . Всім дуже сподобалася екскурсія і вони від щирого серця подякували нам за збереження пам’яті про героїв війни.

Протягом останніх двох років пошуковці музею  працюють над збором матеріалу для проекту «Доля маловідомих сіл Глухівщини, повністю знищених фашистськими окупантами під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років».

 Музей Жужоми є учасником конкурсів міського, обласного та Всеукраїнсього рівнів:

– І місце в міському конкурсі на кращу музейну експозицію, присвячену 300-річчю    проголошення Глухова гетьманською столицею (2008 р.);

– ІІ місце в обласному огляді-конкурсі експозицій з вісвітлення подій Голодомору (2008 р.);

– ІІ місце в обласному конкурсі  «Свята спадщина» серед громадських музеїв ( 2008 р.);

 – І місце в обласному конкурсі «Подвиг» пошукових загонів навчально-виховних закладів з теми дослідження теми Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років в області ( 2009 р).;

– Диплом учасника обласного конкурсу « Велика історія малої батьківщини» (2011 р.);

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Залишити коментар