Шкільне лісництво


 У 70-х роках минулого століття у школах всього Радянського Союзу розпочинається зародження шкільних лісництв. Серед перших шкіл на Сумщині, які включилися в цю роботу, була Глухівська школа-інтернат. Директор школи Афанасій Костянтинович Шумило, будучи людиною далекоглядною, розумів, що школа – це майстерня, де формується думка підростаючого покоління, тому треба міцно тримати її в руках, якщо не хочеш випустити із рук майбутнє. Тому з радістю сприйняв пропозицію зауча школи Мурашковського Єфима Олександровича  та вчителя біології Понирко Констянтина Лукича зв’язатися з Глухівським держлісгоспом та організувати власне шкільне лісництво, на базі якого діти змогли б познайомитися з тайнами природи, на власному досвіді змогли зрозуміти народну мудрість: «Ліс – це життя» й тому заслуговує належної уваги й турботи, бережливого ставлення, постійної охорони та відновлення. Було вирішено виділити частину шкільних земель під вирощування саджанців дерев.

Іван Федорович Ахтанін – колишній головний лісничий Глухівського лісничества (1936-1965рр.), заслужений лісівник України став головним куратором  шкільного лісництва. Саме від нього діти отримували завдання по вирощуванню та догляду за деревами. Окрім того, що вихованці посадили сотні дерев на схилах Павлівського озера та навколо школи, справжньою гордістю став створений у школі у 1980 році кабінет лісництва, відчинивши двері якого ти потрапляв у затишний куточок природи з зеленими деревами та кущами. Тут можна було побачити і звірів, і птахів, почути їх спів (на магнітофонному записі).

Через незначний проміжок часу слава про лісництво нашої школи розлетілось не тільки по місту, а й далеко за межі області.

Наступний директор школи Шилов Борис Пилипович – енергійна й ділова людина дуже турбувався про шкільне лісництво й всіляко сприяв його розвитку. З 1982 року керівником лісництва стає Подгорна (Антіпова) Любов Михайлівна –  тоді молодий учитель біології, яка  запалюючи в дитячих серцях вічний вогник добра, краси, сприяла вихованню в учнів поваги і любові до природи. Вона з самого початку поставила собі за мету навчити дітей берегти й примножувати багацтва землі.  Під її керівництвом лісництво школи досягає найвищого свого розквіту. Окрім вирощування саджанців дерев, учні займалися й дослідницькою роботою. Учні збирали лікарські рослини, каштани, жолуді, які потім передавалися в аптеки Сумської області; вели щоденники спостережень за  природою. Досвід роботи шкільного лісництва був узагальнений і представлений  на ВДНГ (м. Москва), де в 1983 році робота юних лісничих була високо оцінена. Їх було нагороджено дипломом третього ступеня та бронзовою медаллю.

Вже було сказано, що учні нашої школи на пришкільній ділянці за стадіоном вирощували саджанці для озеленення міста. Так тільки за 1985 рік юні лісоводи виростили та передали місту  такі саджанці : 300 горобин, 200 берізок, 500 каштанів, 400 лип, 200 кленів. Та й самі учні активно сприяли озелененню навколишнього середовища. Так у 1985-1986 році в школі було посаджено Алею червоного дуба. Навколо шкільного стадіону нині можна побачити алею берізок. Цим деревам вже 20 років. Лиственница росте біля школи. Їй 25 років. Вони теж вирощені, висаджені й доглянуті  нашими учнями*.

В нашій школі на пришкільній території учні вже більше не вирощують саджанці дерев, з 1999 року не існує шкільне лісництво, але традиція співпраці з Глухівським держлісгоспом існує й понині. Учні нашої школи приймають активну участь у догляді за маленькими саджанцями лісу. Кожного року навесні в школі проводиться традиційна акція «Дерево життя», в результатом якої стають сотні дерев, висаджених на схилах Павлівського озера, біля Уклінного хреста на території колишньої військової частини, в урочищі Борок. А у червні місяці ми отримуємо завдання звільнити молоді насадження від бур’янів та заростей малини. Учні нашої школи дуже відповідально ставляться до цієї почесної роботи. Їх робота неодноразово була відмічена нагородами й почесними грамотами. Якщо вам коли-небудь доведеться побувати в нашому шкільному саду, то зверніть увагу  на манчжуйський горіх. Це нагорода нашим учням за плідну працю під час акції у 2000 році.

А у квітні 2009 року наш 9-В клас розділилися на дві групи й провели таку роботу: І група прийняла участь у розчищені ділянки зрубаного лісу для подальшого відновлення насаджень; ІІ група висаджувала липову алею в урочищі Борок вздовж доріжок до пам’ятника загиблим у Другій Світовій війні.  За плідну працю ми були нагороджені грамотою міського відділу освіти й двома маленькими ялинками, які висадили перед центральним входом школи.

(Матеріал зібрано й опрацьовано волонтером Шевцовим С.)

Залишити коментар